wtorek, 19 kwietnia 2022

DZIEŃ CZEKOLADY.

                              

                              




To ulubione święto na całym świecie od ponad 200 lat. Początkowo czekoladowym napojem rozkoszowali się Majowie i Aztekowie. A dopiero w XV wieku ziarna kakaowca do Europy przywiózł Krzysztof Kolumb. Póki powstała pierwsza tabliczka czekolady, musiało minąć jeszcze wiele lat. Jako pierwsi posmakowali jej Niemcy.

W czekoladzie znajdziemy ponad 600 substancji mających dobroczynny wpływ na zdrowie. Są to m.in.: węglowodany (główne źródło energii, dla mózgu – jedyne), białko, magnez, żelazo, potas, cynk, miedź, mangan, niacyna, flawonoidy, teobromina, błonnik, antyoksydanty, fenylotylamina, witaminy A, E i z grupy B, kwasy omega-6.

Tą najzdrowszą jest czekolada gorzka, ale w mlecznej oraz w białej znajdziemy większą ilość wapnia - w swym składzie zawierają mleko skondensowane.
































Brak komentarzy:

Prześlij komentarz